Konstnär Ulla Hurtig A:son

Oljemålning Grafik mm

Om Ulla

 Ulla Hurtig A:son 1932-12-09 – 2016-06-28

Ulla levde och verkade i Mölle, Skåne.

Där ljuset från hav och himmel möts trivdes hon som bäst.

Från sin atelje i bostaden skapade Ulla sina får, landskap och övriga motiv för en uppskattande publik.

 

 

"Omsorgsfull färgbehandling och säker komposition är stora tillgångar i det måleri Ulla Hurtig-A:son presterar. Hon modellerar gärna sina ansikten och figurporträtt av människor i stora distinkta färgblock - de är inte bara realistiska utan konstnären försöker komma åt själen i en kropp eller ett ansikte.
I porträttet av kompositören Karl-Erik Welin kunde hon sålunda fånga svårmodet, ensamhetskänslan bakom den festliga fasaden. En kvinna på cykel genom ett varmt skånskt landskap ser vi bakifrån, hon är “på väg“, en sinnebild för uppbrott och hemkänsla samtidigt. Bilden heter “Mot Mölle“; och det är där Ulla Hurtig-A:son är bosatt sedan många år.
    Det finns något förandligt också i hennes rena naturbilder, eller något symboliskt i färgerna, exempelvis “Blå dag“, “där havet är som en blå stilla andning och vita segelfläckar blir den fria kontrasten“, skriver konstkritikern LarsOlof Carlsson i HD.
    Särarten framträdde för ett par år sen i en separatutställning på konstnärernas galleri Konstlots i Höganäs, där Ulla Hurtig-A:son visade upp en hel serie stolar, humoristiska, skojfriska, satiriska. De kunde te sig realistiska men har i regel en symbolisk funktion. “Hängda över avgrund“ visar sålunda stolar som hänger på ett rep liksom kläder på tork och anspelar väl på de politiker som ramlat av stolen, “högsta hönset“ är en vit prydlig höna på en stol, väl också det en satirisk snärt. Men framför allt visar stolvariationerna konstnärens resurser, en uppfinningsrikedom som också sträcker sig till förmågan att variera måleriets former i omväxlande robusta och eteriska speglingar av verkligheten."
Presentationen är hämtad ur Helmer Långs konstbok
“Konstrunda i ord och bild“.


Subtilt fångade valörer
”..summerande realism med subtilt fångade valörer - det innefattar ofta rejält dekorativa värden utan petighet, uppvisar en osviklig förmåga att ta fasta på det väsentliga i motivet.”
Alf Mattesson, NST


UTBILDNING
Skånska Målarskolan, Malmö, Målarskolan Forum, Malmö
Grafikstudier Kollektivverkstan Skörpinge, Ängelholm

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)